Caritas z pomocą przesiedleńcom ze wschodniej Ukrainy

Caritas Polska przekazała 20 tysięcy euro na pomoc przesiedleńcom ze wschodniej Ukrainy. Po raz kolejny kierujemy wsparcie do naszych sąsiadów, tym razem w okolice Charkowa.

Caritas Ukraina ogłosiła apel o pomoc dla wewnętrznych przesiedleńców ze wschodniej Ukrainy. Celem apelu jest zaspokojenie ich podstawowych potrzeb, tzn. żywności, wody, artykułów higieniczno-chemicznych, ciepłej odzieży, butów (w tym szczególnie dla dzieci), koców, pojemników na wodę, sprzętu do gotowania i grzejników. Kolejną formą pomocy jest zapewnienie wsparcia psychologicznego oraz doradztwa administracyjnego w celu uzyskania przez przesiedlonych odpowiednich zaświadczeń oraz uprawnień. Projekt będzie realizowany w rejonie charkowskim, dokąd ucieka duża liczba osób z terenów objętych walkami między siłami ukraińskimi i prorosyjskimi separatystami.

Obecna sytuacja konfliktu zbrojnego na wschodniej Ukrainie powoduje zwiększającą się liczbę wewnętrznych przesiedleńców. Według danych UNHCR ich liczba wynosi ponad 120 tysięcy osób. Uchodźcy ze wschodniej Ukrainy stanowią 87 proc. wszystkich uchodźców, reszta to przesiedleńcy z Krymu.

Caritas Polska do tej pory przekazała m.in. fundusze na pomoc poszkodowanym na Majdanie, na kolonie dla ponad 1,3 tys. dzieci z 8 diecezji na Ukrainie, dla ponad 600 dzieci ukraińskich wypoczywających w Polsce oraz na żywność i środki czystości dla uchodźców na Krymie.

Aby wspomóc przesiedleńców wewnętrznych ze wschodniej Ukrainy wystarczy wysłać SMS z hasłem POMAGAM na numer 72052 (koszt 2,46 zł z VAT)  lub dokonać wpłaty na konto Caritas PL 77 1160 2202 0000 0000 3436 4384 z dopiskiem UKRAINA.

Kontakt dla mediów:

Paweł Kęska