Domowe Święta osób bezdomnych

To już po raz 23. rozbrzmiały kolędy w Domu dla Bezdomnych Mężczyzn Caritas Diecezji Tarnowskiej.

W atmosferze radości i oczekiwania, wspólnie z zaproszonymi gośćmi, wśród których znaleźli się m.in. wiceprezydenci Tarnowa: Dorota Krakowska i Henryk Słomka-Narożański, pod przewodnictwem ks. bp. Stanisława Salaterskiego w kaplicy Domu dla Bezdomnych Mężczyzn rozpoczęły się uroczystości związane ze Świętami Bożego Narodzenia. Msza św. przepełniona refleksją wynikającą z tego szczególnego czasu zgromadziła ok. 110 osób, w tym mieszkańców Domu, którzy w dniach poprzedzających świąteczny czas dokładali wszelkich starań, aby przygotować nie tylko swój Dom, ale również swoje serca na oczekiwane przyjście Bożej Dzieciny. Codzienna krzątanina związana z porządkami przeplatała się z rekolekcjami prowadzonymi przez księdza Piotra Grzankę.

tarnów 2

W czasie Eucharystii nie mogło zabraknąć wspomnienia o zmarłych mieszkańcach Domu oraz wszystkich Darczyńcach, przyczyniających się do codziennego funkcjonowania ośrodka.Uroczystości związane z Wigilią Bożego Narodzenia zakończyły się w stołówce Domu, gdzie przy wspólnym stole był czas na połamanie się opłatkiem, złożenie nawzajem życzeń, jak również wspólny posiłek oraz kolędowanie.

Wspaniałą oprawą dla uroczystości była szopka, jak również dekoracje przygotowane przez samych mieszkańców Domu oraz choinki, w tym te pachnące, przywiezione prosto z lasu, przekazane i wystrojone przez uczniów Szkoły Podstawowej Nr 14 w Tarnowie.

Za dobro, okazane nam w mijającym roku, składamy wszystkim najserdeczniejsze podziękowania, a na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia oraz Nowy Rok 2015 życzymy obfitości Łask Bożych, życzliwości, siły na codzienne pokonywanie trudności oraz dobra wynikającego narodzenia Nieograniczonej Miłości obecnej w Dzieciątku Jezus.

Jerzy Maślanka, dyrektor Domu