Rodzinna opowieść już nagrodzona

Za nami akcja i finał akcji pn. „Rodzinna opowieść wigilijna” – konkurs literacki dla rodzin 5+. To drugi już konkurs skierowany do rodzin wielodzietnych, a organizowany przez CARITAS Archidiecezji Gdańskiej w ramach programu RODZINA +. W pierwszej połowie bieżącego roku przeprowadzony został konkurs pn. „Razem oszczędzamy wodę i energię” promujący ochronę środowiska. Nagrodami w konkursie plastycznym były energo- i wodooszczędne pralki automatyczne.

W niedzielę 21 grudnia w pocysterskim refektarzu w Gdańsku-Oliwie zgromadziły się rodziny – laureaci konkursu Rodzinna opowieść wigilijna. Na uroczystość wręczania nagród przybyło aż 56 rodzin z 60 nagrodzonych.

Spotkanie rozpoczęło się od muzycznego wprowadzenia – kolęd wykonywanych przez Scholkę Aureolkę z Gdyni. Następnie Adam Hlebowicz przywitał wszystkich gości, imiennie witając JE Ks Abpa Sławoja Leszka Głódzia, Panią Hannę Zych-Cisoń Członkinię Zarządu woj. pomorskiego, Pana Piotra Kowalczuka Wiceprezydenta Miasta Gdańska, Profesorstwo Krystynę i Stefana Chwin, Panią Janinę Liedke Jaremę Dyrektor MOPR Gdańsk, Pana Macieja Kazieńko z Fundacji Pomorskiej, Pana Mariusza Szmidkę Redaktora Naczelnego Dziennika Bałtyckiego, Panią Jolantę Roman Stefanowską z TV Gdańsk, Panią Halinę Lewkowicz z Fundacji Energa. Po przywitaniu głos zabrał Ks. Janusz Steć Dyrektor CARITAS Archidiecezji Gdańskiej, który opowiedział o pomyśle, z którego narodził się konkurs, o znaczeniu wspólnego, rodzinnego celebrowania  świąt i uroczystości.zdj_7522

Prof. Stefan Chwin – jako przedstawiciel jury oceniającego prace – odniósł się do jakości nadesłanych prac. Mówił o niezwykłości konkursu, o pięknych historiach rodzin, o wzruszeniu przy ocenianiu prac. Na koniec – podziękował rodzinom, które wzięły udział w konkursie. Zaraz potem Pani Krystyna Lars Chwin przeczytała pracę najwyżej ocenioną w konkursie. Cisza i skupienie pozwoliły wybrzmieć bardzo osobistemu opowiadaniu napisanemu przez rodzinę pp. Kozickich z Kolbud. Zaraz po odczytaniu pracy JE Ks. Sławoj Leszek Głódź wręczył dyplomy 3 rodzinom, których prace uplasowały się na miejscach 1-3. Przy tej okazji Metropolita skierował do zgromadzonych swe słowo. Pozostałe rodziny otrzymywały dyplomy z rąk przedstawicieli władz świeckich i kościelnych, przedstawicieli partnerów akcji i przyjaciół Caritas. Gdy dyplomy wręczała Pani Halina Lewkowicz Ks. Janusz Steć poinformował, że Pani Halina osobiście owiązała wstążkami wszystkie 120 pudełek z nagrodami (dla każdej rodziny 1 zestaw obiadowy i 1 zestaw kawowy porcelany stołowej z Lubiany; łączna wartość nagrody – 1000 zł). Kiedy wszystkie rodziny otrzymały dyplomy nastąpił moment robienia wspólnego zdjęcia. Zaraz po nim Ks. Abp pobłogosławił opłatek i zaczęło się składanie życzeń. Po zakończeniu oficjalnej części rodziny odbierały nagrody, przy rozdawaniu których pomagali klerycy Gdańskiego Seminarium Duchownego. Na twarzach wielu laureatów malowała się duma i radość. W najbliższe święta zdobyte nagrody będą już upiększały oprawę rodzinnych spotkań.

Najwyżej ocenione opowiadanie