Kraków: XXIII Światowy Dzień Chorego w Sanktuarium Bożego Miłosierdzia

11 lutego, we wspomnienie Matki Bożej z Lourdes, będziemy obchodzić XXIII Światowy Dzień Chorego. Na diecezjalne obchody Dnia Chorego, które odbędą się tradycyjnie w Bazylice Bożego Miłosierdzia w Krakowie - Łagiewnikach, Sanktuarium Bożego Miłosierdzia, Caritas Archidiecezji Krakowskiej oraz Diecezjalny Duszpasterz Chorych zapraszają osoby chore, niepełnosprawne i starsze oraz wszystkich, którzy poprzez swoją pracę służą człowiekowi choremu.

Z zaproszeniem dotarliśmy do placówek dla osób chorych, niepełnosprawnych i starszych: środowiskowych domów samopomocy, domów pomocy społecznej, warsztatów terapii zajęciowej, ośrodków rehabilitacyjnych, a także do kapelanów szpitalnych.

O godz. 10.30 rozpocznie się wspólne przygotowanie do uroczystej Mszy świętej, która rozpocznie się o godz. 11.00. W czasie Mszy św. wszyscy chętni chorzy i starsi uczestnicy pielgrzymki otrzymają sakrament namaszczenia chorych.

Po Mszy św. na uczestników będzie czekać ciepła herbata i drożdżówki w Domu Duszpasterskim.

Ze względu na trudną sytuację osób starszych, chorych i niepełnosprawnych, Caritas Archidiecezji Krakowskiej także w tym roku przeznaczy na pomoc dla nich cały przekazany 1% podatku.

W związku z postępującym starzeniem się społeczeństwa oraz problemami z funkcjonowaniem służby zdrowia zwiększa się konieczność pomocy osobom starszym i chorym. Osoby niepełnosprawne intelektualnie często są pozbawione możliwości wyjścia z domu i rozwoju.

Ze względu na rosnące potrzeby osób starszych i chorych Caritas Archidiecezji Krakowskiej prowadzi specjalistyczne ośrodki świadczące usługi opiekuńczo – pielęgnacyjne oraz rehabilitacyjne oraz różnego typu placówki dziennego i stałego pobytu. Pomaga też materialnie osobom starszym, niepełnosprawnym i chorym – np. w wykupie lekarstw, opłatach, poprzez pomoc żywnościową.

Caritas Archidiecezji Krakowskiej prowadzi 8 Stacji Opieki: w Zakopanem, Wieliczce, Krakowie, Gdowie, Myślenicach, Nowym Targu (opieka pielęgniarska i rehabilitacyjna) oraz Zembrzycach i Zatorze (tylko rehabilitacja), dwa Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze w Zatorze i Rabie Wyżnej, dwa Domy Wczasowo-Rehabilitacyjne w Zebrzydowicach i Zembrzycach, Dom Pomocy Społecznej w Biskupicach, Rodzinny Dom Pomocy dla osób starszych w Krakowie, Środowiskowy Dom Samopomocy dla Osób z Chorobą Alzheimera w Krakowie, wypożyczalnię sprzętu medycznego oraz dwie placówki dziennego pobytu dla osób starszych i samotnych w Krakowie.

Dla osób niepełnosprawnych intelektualnie krakowska Caritas prowadzi dwa Środowiskowe Domy Samopomocy w Krakowie i Woli Filipowskiej dla 108 osób łącznie oraz Warsztaty Terapii Zajęciowej w Odrowążu, Spytkowicach i Zembrzycach dla 130 osób łącznie oraz Dom Pomocy Społecznej w Zatorze dla 52 osób.

Wolontariusze Parafialnych Zespołów Caritas i Szkolnych Kół Caritas świadczą różnoraką pomoc osobom chorym i starszym z terenu swoich parafii.

Więcej informacji o prowadzonych placówkach i planowanych akcjach Caritas Archidiecezji Krakowskiej na www.krakowcaritas.pl.

Agnieszka Homan
Caritas Archidiecezji Krakowskiej