Kielce: Miejsce, gdzie człowiek jest kochany

193

15 listopada br. w Domu dla Niepełnosprawnych w Piekoszowie poświęcono lokale aktywizujące, wybudowane w ramach Programu Współpracy Szwajcarsko-Polskiej. Uroczystość rozpoczęła Msza Święta pod przewodnictwem Biskupa kieleckiego Jana Piotrowskiego.

W homilii bp Jan bardzo konkretnie wskazał misję do wykonania dla wszystkich osób tworzących Dom dla Niepełnosprawnych, także w poszerzonych, nowych zadaniach. Ma to być miejsce, gdzie człowiek jest kochany. Na nic zda się techniczne wykonywanie obowiązków jeśli zabraknie serca. Czas, jaki Bóg daje w tym miejscu personelowi i podopiecznym musi być czasem miłości i służby.

Po Mszy św. nastąpiło poświęcenie placówki i przecięcie symbolicznej biało-czerwonej wstęgi.

Podczas wspólnego obiadu wygłoszono kilka okolicznościowych przemówień.  Najpierw dyrektor Domu      ks. Jan Jagiełka przybliżył idee i cele nowej placówki poszerzającej ofertę Oddziału Caritas w Piekoszowie. Ma ona służyć osobom starszym, niepełnosprawnym, samotnym, które nie wymagają umieszczenia w domu pomocy społecznej. Zamieszka w nich 54 osoby, które będą korzystać ze wsparcia wykwalifikowanego personelu i infrastruktury. W ramach projektu przeszkolono także personel w zakresie nowych metod wsparcia oraz rehabilitacji osób starszych i niepełnosprawnych. Powstania lokali aktywizujących gratulowała Renata Segiecińska, dyrektor Wydziału Polityki Społecznej Świętokrzyskiego Urzędu Wojewódzkiego, który wdrażał i nadzorował program współpracy ze Szwajcarią. Podkreśliła sprawną realizację projektu,  od podpisania umowy do otwarcia upłynęło niewiele ponad rok. Dyrektor Caritas Kieleckiej ks. Stanisław Słowik przedstawił działalność Domu  w perspektywie historii ponad dwudziestu lat jego istnienia. Podkreślił, że powstanie placówki w Piekoszowie to pierwsze duże przedsięwzięcie odnowionej po 1989 r. Caritas diecezjalnej. Zwrócił uwagę na fakt, że rozwój Domu idzie w kierunku kompleksowego odnawiania sił ciała i ducha osób, korzystających z opieki i rehabilitacji w różnych wymiarach.

Następnie uczestnicy spotkania obejrzeli prezentację o powstaniu budynku z lokalami aktywizującymi oraz film wyprodukowany przez TVP Kielce. Uroczystość uświetnił występ chóru gospel „Good News”, a na zakończenie wszyscy zaproszeni zostali do wspólnego śpiewania pieśni patriotycznych.