Powiedzieli: „Tak, pomagam!”

166

Zbiórka żywności „Tak, pomagam!” to okazja nie tylko do okazania serca przez klientów sklepów, ale także wolontaiuszy.

Niektórzy z nich, jak  koszaliński Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy w Koszalinie z siedzibą przy ul. Rzecznej, po raz pierwszy włączyli się w przedświąteczną akcję Caritas. Ośrodek skupia dzieci i młodzież w wieku od 3 do 24 lat. Wychowawczyni Katarzyna Szyszkowska wraz z uczniami Pawłem Bolszakowem i Igorem Ociepą pełnili kilkugodzinny dyżur w Biedronce na ul. 4 Marca. – Niektórzy z naszych podopiecznych sami na co dzień korzystają z pomocy i wsparcia innych. Zgłosiłam nasz ośrodek do udziału w akcji „Tak, pomagam”, by i oni zobaczyli, co to znaczy pomoc innym, by postawili się po tej drugiej stronie, tym razem jako ci, którzy dają coś od siebie – powiedziała.

Również nauczyciele innych szkół zachęcają uczniów do aktywności w ramach tej lub innych akcji Caritas. Jednak największe wsparcie zbiórka żywności otrzymuje od Parafialnych Zespołów Caritas i Szkolnych Kół Caritas.

Zbiórka odbyła się na terenie całej diecezji. Podjęło ją 41 parafii. Łącznie zebrano ponad 20 ton żywności.

Tekst: Katarzyna Matejek