22 grudnia w Ośrodku Dla Niepełnosprawnych Dzieci i Młodzieży Caritas w Rusinowicach odbył się finał XXII Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom.

To właśnie w tym ośrodku Caritas Diecezji Gliwickiej 22 lata temu powstała idea świecy charytatywnej Caritas, która postawiona w wigilię na pustym nakryciu miała kierować myśl ku dzieciom potrzebującym pomocy. Najbardziej znana akcja Caritas w Polsce kierowana jest do dzieci z ubogich rodzin, które otrzymują pomoc w dożywianiu, edukacji i wypoczynku.

Uroczyste jasełka w Rusinowicach zaprezentowane zostały przez niepełnosprawne dzieci wraz z rodzicami i opiekunami a także przez kadrę ośrodka. Podczas wydarzenia obecni byli liczni przyjaciele placówki, lokalne władze oraz przedstawiciele Caritas Polska. Mszy Świętej rozpoczynającej uroczystość przewodniczył biskup senior Jan wieczorek, który od samego początku funkcjonowania ośrodka odwiedzał prawie każdy z trzytygodniowych turnusów rehabilitacyjnych. W koncelebrze uczestniczyli m.in. ks. Rudolf Badura, dyrektor Caritas Gliwickiej, ks. Tomasz Folga, dyrektor Caritas Sosnowieckiej, ks. Marek Dec, wicedyrektor Caritas Polska oraz ks. Franciszek Balion, dyrektor ośrodka Caritas w Rusinowicach.

Jasełka opowiadały historię narodzenia Pana Jezusa językiem gwary śląskiej. Po ich zakończeniu widzowie i aktorzy podzielili się opłatkiem i zasiedli do wspólnej wieczerzy wigilijnej, po której dzieci otrzymały prezenty od mikołaja. Spotkanie zakończyło się wspólnym śpiewem kolęd.

Zapraszamy do serwisu charytatywnego www.pomagam.caritas.pl

pomagam2_728x90_2