Rzeszów: Wigilie dla ubogich

W środę 23 grudnia 2015 roku sala gimnastyczna Zespołu Szkół Miejskich Nr 1 w Jaśle wypełniła się bezdomnymi i uczestnikami miejscowej kuchni Okręgu Caritas. Przybyli m. in. Ordynariusz rzeszowski Bp Jan Wątroba w towarzystwie miejscowego dziekana ks. Zbigniewa Irzyka, dyrektora Caritas ks. Stanisław Słowika oraz ks. dra Piotra Potyrały.

Zgromadzonych powitał ks. dr Marian Putyra – dyrektor Okręgu Caritas. Ponadto w gronie biednych zasiedli: poseł Bogdan Rzońca, przewodniczący Rady Miasta Henryk Rak, burmistrz Jasła Ryszard Pabian, dyrektor MOPS Dorota Lignar, wójt Gminy Jasło – Stanisław Pankiewicz. Po pięknym programie który zaprezentowały dzieci, dyrektor Okręgu Caritas podziękował Miastu i wszystkim wspierającym prowadzenie kuchni oraz schroniska dla bezdomnych. Tradycyjnie Harcerze przynieśli Betlejemskie Światło pokoju. Po Ewangelii życzenia wszystkim złożył biskup rzeszowski, życząc nadziei płynącej z przyjścia Pana. Przemawiając poseł Bogdan Rzońca zapewniał, że nadchodzące zmiany zmierzają do polepszenia warunków ludzi ubogich. Następnie uczestnicy łamiąc się opłatkiem składali sobie życzenia. Przygotowany na tę okoliczność posiłek jako kelnerzy do stołów podawali uczniowie Szkolnego Koła Caritas z tzw. Chemika. Śpiew kolęd, błogosławieństwo ks. biskupa i przekazanie paczek zakończyły wigilijny wieczór.

W dniu 24 grudnia 2015 r. w Centrum Charytatywnym w Rzeszowie przy ul. Jana Styki 21, odbyło się spotkanie wigilijne dla mieszkańców schronisk dla kobiet i mężczyzn oraz korzystających z kuchni, którym dzień wcześniej rozdano 1200 paczek z wędliną i chlebem.

W gronie potrzebujących zasiedli m.in.: biskup rzeszowski Jan Wątroba, rektor WSD ks. dr Paweł Pietrusiak, wojewoda podkarpacki Ewa Leniart, wicemarszałek województwa Stanisław Kruczek wraz z dyrektorem ROPS Jerzym Jęczmienionką, wiceprezydent Miasta Rzeszowa Stanisław Sieńko, przewodniczący Komisji Zdrowia i Polityki Społecznej Sławomir Gołąb, wicestarosta Marek Sitarz, dr inż. Mieczysław Janowski, dyrektor MOPS z Rzeszowa Jacek Gołubowicz, Uniwersytet Rzeszowski reprezentowała prof. Beata Szluz, diecezjalną zaś Caritas: ks. Stanisław Slowik, ks. Wladysław Jagustyn, ks. Bogdan Janik, ks. dr Piotr Potyrała i s. Joanna Smagacz, a Rzeszowskie Towarzystwo im. św. Brata Alberta Aleksander Zacios wraz z Zarządem. Spotkanie rozpoczęło się krótkimi jasełkami w wykonaniu „Teatru św. Brata Alberta” pod kierunkiem Jana Niemaszka. Wystąpiły w nim mieszkanki schroniska z Racławówki oraz mężczyźni ze schroniska z Rzeszowa. Występującym towarzyszyli klerycy WSD z Rzeszowa animując spotkanie kolędami. Tradycyjnie posługę wolontariuszy przy stole pełnili członkowie SKC przy Zespole Szkół Ekonomicznych w Rzeszowie pod kierunkiem opiekunki Anny Olszewskiej – Maślanki (niektórzy z nich są już studentami). Pasterz Kościoła Rzeszowskiego pobłogosławił opłatki i składając życzenia podziękował wszystkim, którzy pomagają będącym w potrzebie. Biskup nawiązał także do zaprezentowanych jasełek zwracając uwagę na szczególne przesłanie ośmiu błogosławieństw, które zebrani usłyszeli z ust bezdomnych.

Zorganizowanie Wigilii przez Caritas Diecezji Rzeszowskiej i Rzeszowskiego Towarzystwa Pomocy im. Św. Brata Alberta było możliwe dzięki dofinansowaniu Miasta Rzeszowa oraz ofiarności ciastkarzy, piekarzy i restauratorów rzeszowskich.