Bielsko-Biała: spotkanie opłatkowe dla niepełnosprawnych

Do 200 osób uczestniczyło 14 stycznia w Bielsku-Białej w zorganizowanym przez Caritas Diecezji Bielsko-Żywieckiej spotkaniu opłatkowym dla osób niepełnosprawnych, ich opiekunów i przyjaciół.

Biskup bielsko-żywiecki Roman Pindel, który z tej okazji przewodniczył Mszy św. w kościele pw. Najświętszego Serca Pana Jezusa, za papieżem Franciszkiem zachęcił, by w trwającym nadzwyczajnym Roku Miłosierdzia wykorzystać każdą okazję do tego, by ukazywać innym Miłosierdzie Boże. W homilii bp Pindel podkreślił jak bardzo ważne w życiu każdego człowieka jest trwanie na modlitwie i wsłuchiwanie się w Boże odpowiedzi: – Bo Pan Bóg odpowiada tak jak wierzymy, że jest najlepiej dla nas. Nie zawsze odpowiada tak jak chcemy. Dopiero po pewnym czasie człowiek odkrywa, że dobrze coś się stało jak się stało. Ostatecznie to jest lepsze, co Bóg wybrał, jak wysłuchał moją modlitwę – powiedział biskup. Za papieżem Franciszkiem hierarcha zachęcił, by wykorzystać każde spotkanie do ukazywania innym Miłosierdzia Bożego, przypominając o dobroci i czułości Boga: – To się może stać dzięki temu, że powiemy komuś o tym jak Bóg jest miłosierny w moim życiu. Może się zdarzyć, że spotkamy człowieka, na którego jesteśmy bardzo źli, że pomyślimy sobie: jaki on jest biedny, nikt mu nie powiedział, że Bóg jest miłosierny, dlatego jest zawzięty na Boga, jest zawzięty na mnie. I kiedy wyciągniemy do niego rękę i powiemy – przebaczam ci, zapominam, bo jest Rok Miłosierdzia  –  to może się stać coś tak wspaniałego, że ten człowiek rozpłacze się i powie: nie wiedziałem, że jest Rok Miłosierdzia – wyjaśnił duchowny i zachęcił, by modlić się o możliwość lepszego poznania miłosiernego Boga. Po Mszy św. z koncertem kolęd we własnych, niepowtarzalnych aranżacjach wystąpiły grupy z różnych ośrodków i organizacji opiekujących się na co dzień osobami niepełnosprawnymi lub związani z działalnością charytatywną. Klub Honorowych Krwiodawców przy parafii w Hałcnowie wystąpił z Kapelą Góralską ze Straconki, zaprezentowali się wychowankowie Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Żywcu, Środowiskowego Domu Pomocy Społecznej w Pewli Wielkiej, Fundacji Pomocy Dzieciom Specjalnej Troski „Per Corda” oraz podopieczni Domu Pomocy Społecznej ze Skoczowa. Jako solistka wystąpiła niezwykle muzycznie utalentowana Ola Nykiel ze Stowarzyszenia Pomocy Osobom Niepełnosprawnym „Serce dla Serca” przy parafii św. Trójcy w Bielsku-Białej, współorganizatora spotkania. Po wspólnym kolędowaniu, goście Caritas spotkali się przy stole. Można było zjeść i wypić coś ciepłego oraz poczęstować się wypiekami przygotowanymi przez członkinie Parafialnych Zespołów Charytatywnych. W nastrojowej atmosferze kolędę w języku migowym zaprezentowały dzieci z Zespołu Szkół dla dzieci niesłyszących z Wilkowic. Pomocą służyli, jak zawsze niezawodni Wolontariusze ze Szkolnych Kół Caritas.