W dniach 04 i 05 marca 2016 roku (piątek, sobota) w godzinach 12:00 – 20:00 w piątek oraz w sobotę od godziny 10:00 – 20:00 lub do zamknięcia sklepu, Caritas Diecezjalne organizują dziesiątą zbiórkę żywności pod hasłem: „Tak, POMAGAM!”.

Podczas wielkanocnej zbiórki, która zostanie przeprowadzona w supermarketach i sieciach handlowych w całej Polsce, wolontariusze będą zbierać artykuły spożywcze z długim terminem przydatności do spożycia oraz łatwe w przechowywaniu, z których placówki Caritas, przygotują świąteczne posiłki i paczki dla najuboższych rodzin.

Zbierać będziemy artykuły codziennej potrzeby takie jak: mleko, mąkę, cukier, makaron, ryż, płatki kukurydziane, herbatę, słodycze dla najmłodszych oraz konserwy mięsne i rybne, a także środki czystości.

Paczki żywnościowe z artykułami spożywczymi, trafią w pierwszej kolejności do rodzin będących w trudnej sytuacji materialnej – informuje zastępca dyrektora Caritas Polska ks. Marek Dec. Caritas pomoże również rodzinom i osobom samotnym, które objęte są pomocą Caritas.

Wielkanocna zbiórka prowadzona będzie w sklepach sieci: Biedronka, POLOmarket, Lewiatan, Mila, w hipermarketach: Carrefour,  Auchan, Tesco, w sklepach: Społem, Netto, ABC, Intermarche, Jedynka, Piotr i Paweł, Real, Stokrotka, i wielu innych.

W ciągu dziewięciu dotychczas przeprowadzonych zbiórek żywności wolontariusze zebrali ponad 2,800 ton żywności, a nasze paczki trafiły do około 608 tys. osób z rodzin wielodzietnych, samotnych rodziców, bezdomnych i chorych oraz do placówek prowadzonych przez  diecezjalne Caritas. Każdorazowo w akcji uczestniczy około 10 tys.  wolontariuszy Parafialnych Zespołów Caritas i  Szkolnych Kół Caritas, którzy zbierają żywność w około 2 tys. sklepów w całej Polsce.