Dziś zaczęły się wakacje!

Zdobywać nieodkryte – Wakacyjna Akcja Caritas

Ubóstwo dzieci kojarzy się raczej z afrykańskim Burundi niż z podwórkami polskich domów i osiedli. Tymczasem w Polsce jest wiele głodnych dzieci, ponad pół miliona z nich nie dojada. Co trzecia rodzina w Polsce z powodów finansowych ma problem z wysłaniem dziecka na tygodniowy wyjazd poza miejscem zamieszkania raz w roku. W odpowiedzi na ten stan, 20 lat temu powstała Wakacyjna Akcja Caritas.

Jest to jedna z najstarszych inicjatyw Caritas w Polsce. Dzięki niej na kolonie wyjeżdżają dzieci z potrzebujących rodzin: podopieczni świetlic socjoterapeutycznych i parafialnych oraz młodzież objęta programem „Skrzydła”, dla których wyjazd poza miasto lub wieś bez wsparcia finansowego nie jest możliwy.

Zadaniem całego społeczeństwa jest zapobieganie biedzie. Najbardziej bolesne jest, kiedy w jej wyniku cierpią najsłabsi. Chcemy dać dzieciom szansę na realizację ich marzeń, na odkrycie niezdobytych lądów. – mówi ks. Marian Subocz, dyrektor Caritas Polska.

Turnusy zazwyczaj trwają 2 tygodnie i odbywają się w najpiękniejszych miejscach w Polsce: nad morzem, w górach i na Mazurach. Caritas prowadzi 51 ośrodków wypoczynkowych, ponadto na potrzeby akcji wynajmowanych jest dodatkowo około 100 ośrodków. Dla wielu z dzieci jest to pierwsza okazja w życiu, by zobaczyć piękno ojczystego kraju.

pókolonie-8

Kadrę doświadczonych opiekunów kolonijnych uzupełniają zawsze wolontariusze angażujący się w działania Caritas. Bez ich gotowości pomocy, wyjazdy wakacyjne nie miałyby szansy powodzenia. Żaden z nich nie otrzymuje wynagrodzenia za niezwykle odpowiedzialną i pochłaniającą pracę, mimo to wkładają całych siebie w realizację powierzonych im zadań. Często w rozmowach powtarzają, że zaraz po powrocie do domu co najmniej dwa dni odsypiają – w końcu przy dzieciach trzeba czuwać dwadzieścia cztery godziny na dobę. Wśród wychowawców można spotkać zarówno nauczycieli z wieloletnim stażem, jak i studentów. Co ciekawe na taką pracę decydują się nie tylko studenci kierunków pedagogicznych, którzy poprzez wolontariat na koloniach Caritas zdobywają cenne doświadczenie zawodowe. Są to także klerycy, przyszli inżynierowie, lekarze czy dziennikarze. Wielu z nich, mimo braku czasu i napiętego harmonogramu wakacyjnych zajęć, coraz częściej decyduje się na kolonie z Caritas. Jest to dobry moment sprawdzenia siebie, dobrej zabawy, spotkań z fantastycznymi ludźmi, ale także czas głębokiej formacji duchowej.

Mam pięcioro rodzeństwa, dwoje, siostra i brat przyjechali tu razem ze mną. Bardzo lubię grać w piłkę nożną, jeżdżę na zawody. Lubię śpiewać i tańczyć. – opowiada Sabina, jedna z uczestniczek kolonii.

Kolonie organizowane przez Caritas stwarzają możliwość oderwania od rzeczywistości roku szkolnego, są także okazją do rozwijania pasji i umiejętności. Organizatorzy starannie dbają o to, by dzieciom nie zabrakło atrakcji. Poza wycieczkami turystycznymi w ciekawe miejsca, odbywają się zajęcia sportowe, taneczne, plastyczne, spływy kajakowe, ogniska i wiele innych. Nie brakuje również elementów warsztatowych i zajęć aktywizujących.

Three Children Running Along Beach

Przede wszystkim jednak Wakacyjna Akcja Caritas jest miejscem spotkania z drugim człowiekiem. To czas wyjścia z wirtualnego świata skupionego wokół portali społecznościowych i Internetu i pokazania dzieciom prawdziwego życia tu i teraz.

Dzięki Wakacyjnej Akcji Caritas w 2015 roku 40 tys. dzieci miało okazję przeżycia wakacyjnej przygody.

Jedną z najstarszych kampanii Caritas w Polsce jest „Wakacyjna Akcja Caritas” – dzięki której co roku kilkadziesiąt tysięcy dzieci z ubogich rodzin wyjeżdża na kolonie letnie.

Od kilku lat na wakacyjny wypoczynek zapraszane są również dzieci polonijne – z Ukrainy, Białorusi, Litwy czy Rumunii.

Wyspecjalizowaną kadrę letnich turnusów stanowią w dużej mierze wolontariusze Caritas.

WAC_cover

Akcję można wspomóc wysyłając SMS o treści WAKACJE pod numer 72052 (koszt całkowity 2,46 zł) lub dokonując wpłaty na konto CARITAS POLSKA  z dopiskiem „Wakacyjna Akcja Caritas”.

Bank PKO BP S.A. 70 1020 1013 0000 0102 0002 6526

Więcej o Akcji:

Materiały prasowe i promocyjne:

autor tekstu: Monika Burczaniuk