Kalisz: Projekt „Fundamenty Dobrej Rodziny”

Projekt Fundamenty Dobrej Rodziny ma na celu:

– świadczenie wsparcia rodzinom, dostosowanego do ich potrzeb, po dokonaniu diagnozy i analizy istniejących problemów, które utrudniają im dobre funkcjonowanie w najbliższym otoczeniu;

–  dostarczenie wiedzy i umiejętności małżonkom w zakresie budowania relacji małżeńskich, klimatu rodziny i  kompetencji wychowawczych;

– aktywizację rodzin do podjęcia konkretnych działań poprawiających ich słabe i mocne strony w środowisku naturalnym przy współpracy indywidualnej z coachem;

– integrację rodzin w grupie tak, aby w przyszłości były dla siebie grupą wsparcia i podejmowały inicjatywy na rzecz dobra wspólnego w środowisku;

– organizowanie i świadczenie pomocy na rzecz osób, rodzin, grup społecznych i środowisk oraz tworzenie warunków do aktywności społecznej na terenie parafii, dekanatu, diecezji. Pobudzenie aktywności osób, rodzin poprzez tworzenie odpowiednich warunków zaangażowania.

Projekt Fundamenty Dobrej Rodziny zakłada roczną, długofalową pracę edukacyjną i formacyjną z 25 rodzinami dekanatów Diecezji Kaliskiej w powiecie kępińskim i wieruszowskim.  Rodzinom, które wezmą udział w projekcie proponujemy następujące działania: warsztaty (Nawigacja w Rodzinie, Którędy do Dobrej Rodziny, Szkoła dla Rodziców, jako Wychowawców), dwa kursy gotowania tradycyjnych potraw wigilijnych i wielkanocnych, integracja rodzin przy wspólnych zabawach, uczestnictwo w rekolekcjach wielkopostnych dla całej rodziny, indywidualny coaching dla rodziny oraz prezent, który zmieni jakość Ich życia.

W najbliższym czasie 15 -16 i 19-22 września odbędzie się realizacja programu profilaktyki zintegrowanej w trzech szkołach (Gimnazjum im. Jana Pawła II w Wieruszowie, w Liceum Ogólnokształcącym im. H. Sucharskiego w Kępnie i w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Kępnie). Realizacja programu Archipelag Skarbów ma na celu umocnienie świadomości społecznej, poczucia odpowiedzialności za siebie, swoje otoczenie wśród młodzieży i przyczynienie się do organizacji i promocji wolontariatu.

25 września o godzinie 16.00 w Ośrodku Caritas Diecezji Kaliskiej w Słupi pod Kępnem odbędzie się uroczysta inauguracja projektu z udziałem ks. Biskupa Diecezji Kaliskiej.

Ośrodek Caritas Diecezji  Kaliskiej w Słupi pod Kępnem, ul. Katowicka 10, 63-604 Baranów.

Telefon 62 78 187 82

Koordynator: Ksiądz Michał Wysota – Kierownik Ośrodka Caritas Słupia pod Kępnem