Głos z Aleppo od siostry Urszuli Brzonkalik

Informacja od siostry Urszuli Brzonkalik Franciszkanki, Misjonarki Maryi pracującej w Aleppo.

Drodzy Darczyńcy programu „Rodzina Rodzinie”,

Z wielkim wzruszeniem czytam  listy z pytaniami o losy „Waszych rodzin z Aleppo”. Ten zwrot już sam za siebie mówi o Waszej trosce o nas. Serdecznie Wam za nią dziękujemy.

To prawda, że Aleppo przeżywa swoje trudne, ale i wielkie dni. Ostatnie tygodnie były bardzo trudne. Bombardowania bez przerwy i to obu stron. Trzeba Państwu pamiętać, że ta wojna toczy się w dwumilionowym mieście,  zamieszkałym przez tych, którzy tutaj spędzili życie. Wszystkie rodziny objęte pomocą w tym programie  mieszkają aktualnie po stronie  kontrolowanej przez wojska rządowe, ale prawie wszystkie uciekły ze swoich domów oblężonych w dzielnicy rebelianckiej. Miejsce zamieszkania nie wiąże się żadną miarą z żadną opcją polityczną, po prostu oni tu mieszkają od lat – żyjąc zwyczajnie w swoich domach. Ci, którzy mogli teraz wrócić na drugą stronę, by choć zobaczyć swój dom są zdruzgotani tym, co zobaczyli: wszystko rozkradzione, kikuty konstrukcji domów - niektórzy nie mogli nawet rozpoznać ulicy, na której mieszkali.

Idą święta, od trzech dni ucichły wybuchy bomb. Jesteśmy pełni nadziei…

Teraz jest zima, w Aleppo co noc temperatura spada do 0 stopni. Ludzie nie mają pieniędzy, żeby kupić jakikolwiek opał, więc Wasza pomoc jest tu bezcenna i każdy dar jest na miarę Waszych dobrych serc.

Jeszcze raz Wam dziękuję, życząc Błogosławionych Świąt Bożego Narodzenia.

Siostra Urszula Brzonkalik

***

„Płomień miłosierdzia” dotarł już do Aleppo. Siostra Urszula Brzonkalik razem z podopiecznymi programu „Rodzina Rodzinie” zapaliła świece Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom i złożyła życzenia Bożonarodzeniowe wszystkim darczyńcom programu, dziękując za to, że dzięki akcji rodziny syryjskie stały się przybyszami przy polskich wigilijnych stołach:

Przypominamy, że w tym roku 10 groszy z każdej świecy Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom, Caritas Polska przeznaczy na pomoc dzieciom uchodźców poszkodowanych w konflikcie syryjskim.

***

aleppofb

Caritas Polska wspiera rodziny syryjskie w Aleppo oraz w Libanie poprzez projekt „Rodzina Rodzinie” dzięki któremu blisko 800 rodzin dotkniętych kryzysem syryjskim otrzymuje stałe wsparcie od ponad 2300 polskich rodzin. www.rodzinarodzinie.caritas.pl. Wsparcie rodzinom syryjskim można przekazywać także poprzez SMS charytatywny z hasłem SYRIA (nr 72052, koszt 2,46 z VAT).