10 tys. euro dla rodzin z Mahrdeh w Syrii

W odpowiedzi na apel Caritas Internationalis i Caritas Syria o pomoc dla przesiedlonych rodzin z Mahrdeh, w pobliżu miasta Hama w Syrii, Caritas Polska przekazała 10 000 euro na wsparcie najpilniejszych potrzeb.

Trwające od 21 marca br. bombardowania w Damaszku i w Mahrdeh niosą za sobą ofiary śmiertelne i ogromne zniszczenia, wielu ludzi odniosło obrażenia. Ostrzały nie ustają.

Mahrdeh to miasto znajdujące się 25 km na północny-zachód od Hama. Większość mieszkańców stanowią chrześcijanie. W wyniku bombardowań mieszkańcy Mahrdeh i okolicznych miasteczek zmuszeni byli opuścić swoje domy. Większość przesiedlonych rodzin schroniła się w Mashta Alhilo, Wadi Alnasara, Tartous i innych okolicznych miastach w rejonie nadmorskim. Szacowana liczba wysiedlonych to około 600 rodzin, która stale rośnie. Największą grupę stanowią kobiety z dziećmi i osoby starsze, gdyż większość młodych mężczyzn wróciła, aby bronić swojego miasta.

Módlmy się o pokój dla udręczonej Syrii:

Prosimy Cię, Boże wszechmogący i miłosierny,

oddal ogień nienawiści,

zapal płomień miłości

w sercach wszystkich narodów.

Ty, który dałeś swoim apostołom miłość jako dziedzictwo,

rozpal na nowo miłość Bożą w sercach wrogów.

Pomnóż, o Panie, miłość na ziemi,

niech przyjdzie Twoje królestwo.

• Wsparcie Syryjczykom można przekazywać poprzez program Rodzina Rodzinie (www.rodzinarodzinie.caritas.pl)
  • SMS charytatywny o treści SYRIA pod numerem 72052 (koszt 2,46 z VAT),
  • dokonując wpłat na konto Caritas Polska z dopiskiem SYRIA.

CARITAS POLSKA

ul. Okopowa 5