Białystok: Metanoia wciąż potrzebuje naszej pomocy

METANOIA

Katolicki Ośrodek Wychowania i Terapii Uzależnień METANOIA jest placówką Caritas Archidiecezji Białostockiej, która od 2000 roku niesie pomoc dzieciom i młodzieży w wieku od 13 do 18 lat. W tym czasie z terapii skorzystało kilkaset młodych ludzi, którzy w pewnym momencie znaleźli się na krawędzi, a ośrodek był dla nich ostatnią deską ratunku i szansą na nowe życie.

Placówka położona jest w samym sercu Puszczy Knyszyńskiej, z dala od zgiełku miasta. To idealne miejsce, aby uporządkować swoje życie na nowo. Metanoia w języku greckim oznacza przemianę. Jest to takie wyjątkowe miejsce, gdzie młodzi ludzie w kilkanaście miesięcy przewartościowują swoje życie. Tu, z dala od domu, toczą walkę o życie, zdrowie, trzeźwość.

Program terapeutyczny został przewidziany na okres 12 miesięcy. Składa się z 4 etapów, w trakcie których uczestnik pracuje w kierunku samopoznania, odnajdywania sposobów samorealizacji, kształtowaniu swojej samooceny, budowaniu nowej hierarchii wartości i odnajdowaniu sensu życia w trzeźwości. Najtrudniejszy jest pierwszy etap, adaptacyjny, kiedy podopieczni przyzwyczajają się do nowych warunków. To jest dla nich trochę inny świat, zasady, które są im obce, normy i zwyczaje do których muszą się przyzwyczaić, przestawić na inne myślenie, inne zachowanie.

Kiedy trafiłem do ośrodka nie sądziłem, że to miejsce tak zmieni moje życie. Przez kilka lat brałem narkotyki. Towarzystwo, pieniądze, imprezy – to był cały mój świat.  Wszystkie wcześniejsze wartości odrzuciłem, a łzy mamy przestały już wzruszać. W ośrodku stopniowo odkrywałem prawdę o sobie, na nowo budowałem system wartości. Uczyłem się szanować siebie i innych. Odbudowywałem relacje i zaufanie u rodziny. Nie było łatwo, ale przemiana, której doświadczyłem odcisnęła ślad na całym moim życiu. Dziś jestem szczęśliwym mężem i ojcem. Mój system wartości uległ całkowitej metamorfozie. Doceniam rodzinę, miłość, przyjaźń. Na nowo odkryłem moc wiary. Metanoia to miejsce, które zmienia serca i umysły, daje nadzieję i nowe możliwości. Cieszę się że dostałem szanse naprawy swojego życia – opowiada Piotr, były podopieczny Ośrodka.

Metanoia jest jednym z najlepszych i najskuteczniejszych ośrodków leczenia uzależnień dla młodzieży w Polsce. Jest to także jedyny ośrodek na Podlasiu skierowany do tak młodych ludzi. Niestety z powodów finansowych placówce grozi zamknięcie. Potrzebny jest generalny remont budynku, którego koszt szacowany jest na milion złotych. Konieczne jest dobudowanie dodatkowej klatki schodowej, wymiana dachu, wzmocnienie stropów, wyodrębnienie nowych pomieszczeń, modernizacja hydroforni i wiele innych prac związanych z wymogami przeciwpożarowymi.  Na chwilę obecną udało się pozyskać niemal połowę wymaganej kwoty. To wciąż za mało, aby przeprowadzić niezbędne prace, dlatego białostocka Caritas apeluje o pomoc finansową i dziękuje za wszelkie wsparcie otrzymane do tej pory.

Środki można wpłacać na konto Caritas Archidiecezji Białostockiej: 66 1240 5211 1111 0000 4931 3527 z dopiskiem: Matanoia. Ośrodek można również wspomóc biorąc udział w akcji Kilometry Dobra: http://kilometrydobra.pl/organization/caritas-archidiecezji/