Bp Jan Piotrowski na świątecznym spotkaniu Parafialnych Zespołów Caritas

Nie wystarczy doświadczyć miłosierdzia Boga we własnym życiu, ale trzeba, aby tego miłosierdzia dzięki nam doznali również ci, którzy go potrzebują – mówił w homilii bp Jan Piotrowski 30 grudnia 2017 r. w Kielcach podczas spotkanie przedstawicieli Parafialnych Zespołów Caritas z całej diecezji. Uroczystości rozpoczęły się w kościele św. Jana Pawła II od Eucharystii w intencji wolontariuszy Parafialnych Zespołów Caritas i dzieł charytatywnych przez nich podejmowanych.

W wygłoszonej homilii biskup Jan odwołał się do miłosierdzia, z którym szczególnie utożsamiają się zaangażowani w dzieła Caritas. – Nie chodzi o gigantyczne wysiłki urastające do rozmiarów czynów ponadludzkich. Pan Jezus wskazuje prostą drogę, na którą składają się małe gesty. One w Jego oczach nabierają ogromnej wartości, ponieważ na ich podstawie będziemy osądzeni. Symbolem wielkości dzieła miłosierdzia jest kubek wody podany spragnionemu – mówił ksiądz biskup Jan Piotrowski. W serdecznych słowach wyraził on wdzięczność za posługę miłosierdzia. – Dziękujmy gorąco Bogu za działalność naszej diecezjalnej Caritas i jej parafialnych oddziałów. Dziękujmy za wszystkich, którzy oddają swój czas, swoje ręce, swoje serce, aby Caritas była znakiem Bożej miłości w świecie poprzez nasze zwykłe, ludzkie działania.

Po Mszy św. dzieci ze Świetlicy Środowiskowej Caritas „U Józefa” w Kielcach przedstawiły jasełka. Następnie w pobliskim Centrum Integracji Społecznej składano sobie życzenia, dzielono się opłatkiem i śpiewano kolędy. Ks. dyr. Stanisław Słowik podziękował zebranym za całoroczną miłosierną posługę, a ks. Krzysztof Banasik przedstawił harmonogram działań PZC w roku 2018. Na zakończenie bp Jan udzielił wszystkim pasterskiego błogosławieństwa.

W diecezji kieleckiej funkcjonuje ok. 40 Parafialnych Zespołów Caritas. Opiekują się oni chorymi w domach, rozdzielają żywność potrzebującym i angażują się w rozmaite akcje inspirowane przez diecezjalną Caritas.