Uliczny Patrol Medyczny sprawdza się w działaniu

Po czterech miesiącach od uruchomienia w Warszawie objazdowej, ratowniczej pomocy bezdomnym „Uliczny Patrol Medyczny”, okazuje się jak bardzo potrzebna była tego rodzaju inicjatywa.

Od końca września ubiegłego roku do końca stycznia 2018 r. radiowóz z emblematami Straży Miejskiej, Caritas i Lekarzy Nadziei wyruszał do różnych dzielnic stołecznej aglomeracji sprzed przychodni Lekarzy Nadziei na warszawskiej Woli 16 razy, docierając do 130 różnych lokalizacji, w których przebywali bezdomni. Nieraz były to miejsca trudno dostępne i zapuszczone.

Ratownicy medyczni, uczestniczący w patrolach, udzielili porad 119 osobom, a 199 bezdomnym udzielili pomocy medycznej na miejscu. Wielu spośród nich zostało skierowanych do przychodni Lekarzy Nadziei i skorzystało z dalszej pomocy specjalistycznej. Wśród osób bezdomnych, przebywających poza schroniskami, często w bezpośrednim zagrożeniu dla zdrowia i życia, najwięcej było interwencji chirurgicznych, ortopedycznych, kardiologicznych i internistycznych. Wśród pacjentów jest już kilku obcokrajowców z Ukrainy i należy się liczyć, że będzie ich przybywać.

Wobec rosnącego zainteresowania pomocą tego typu w styczniu zwiększyliśmy częstotliwość wyjazdów „Ulicznego Patrolu Medycznego”. Do wolontariuszy – ratowników z przychodni Lekarzy Nadziei Piotra i Weroniki – dołączył zespół ratowników pracujących w warszawskiej Straży Miejskiej. Jako optymistyczny znak można uznać, że w styczniu dwoje bezdomnych zawarło ślub, na którym świadkami byli członkowie patrolu Straży Miejskiej, wyspecjalizowanego w docieraniu do „tych, których nie widać”.

„Uliczny Patrol Medyczny” jest całorocznym projektem Caritas Polska, Straży Miejskiej m. st. Warszawy i Stowarzyszenia Lekarzy Nadziei, wzorowanym na podobnie działających w większych miastach europejskich i amerykańskich. Utrzymywany jest z ofiarności osób, którym nieobojętny jest los osób bezdomnych, którzy znaleźli się w najtrudniejszym z życiowych kryzysów, walczą z samotnością, uzależnieniami, brakiem nadziei, degradacją życiową i nie zawsze wygrywają…

Jesienią i zimą prowadzimy również ze Strażą Miejską m. st. Warszawy wspólną akcję na rzecz bezdomnych przebywających poza schroniskami „Trochę ciepła dla bezdomnego” i stały program wychodzenia z bezdomności dla młodych „Damy radę!”.

Bezdomność nigdy nie jest wolnym wyborem. Pamiętajmy o tych, których nie widać, nie tylko jesienią i zimą.

Aby wesprzeć programy pomocy bezdomnym prowadzone przez Caritas, zapraszamy do wysyłania SMS ‚a 72052 o haśle „ZIMNO”, „PATROL” oraz „DAMY RADĘ” – to tylko 2,46 zł  (z VAT).

Wpłaty można również dokonywać na konto podane na stronie www.pomagam.caritas.pl: na „Uliczny Patrol Medyczny”, „Trochę ciepła dla bezdomnego” oraz na program wychodzenia z bezdomności dla młodych „Damy radę”.

fot. główne: Uliczny Patrol Medyczny w akcji

fot. drugie:  Za ścianą w pustostanie kryje się ludzki dramat
fot. Dariusz Lewandowski