Klerycy w piłkę grali i pomagali

38

24 lutego 2018 r. w Kielcach odbyły się X Mistrzostwa Polski Wyższych Seminariów Duchownych i Zakonnych w Piłce Nożnej Halowej. W rozgrywkach wzięło udział 20 drużyn złożonych z alumnów seminariów diecezjalnych i zakonnych z całej Polski.

Mistrzostwa rozpoczęły się Eucharystią sprawowaną pod przewodnictwem biskupa Mariana Florczyka – delegata Episkopatu Polski ds. duszpasterstwa sportowców, a homilię wygłosił ks. Krzysztof Banasik – zastępca dyrektora Caritas Kieleckiej i diecezjalny duszpasterz sportowców.

Zawodom przyświecała szczytna idea, gdyż podczas imprezy zbierane były środki na rzecz Hospicjum Caritas im. św. M. Teresy z Kalkuty w Kielcach. Klerycy promowali też kampanię „Pola Nadziei”, której celem jest szerzenie idei hospicyjnej i wspieranie osób chorych poprzez wolontariat.

Uczestnicy Mistrzostw uzbierali kwotę 2600 zł, która przekazana została na doposażenie kieleckiego Hospicjum. Przez wsparcie tej szczytnej idei z całą pewnością można stwierdzić, że wszyscy klerycy-sportowcy zostali zwycięzcami. Nie był więc najważniejszy sam wynik, a promowanie przez sport takich wartości jak szacunek, braterstwo i bezinteresowna pomoc bliźniemu. Z kronikarskiego obowiązku warto odnotować, że w finałowym meczu alumni z Kielc pokonali drużynę Metropolitarnego Seminarium  z Warszawy 1:0 i w ten sposób obronili tytuł mistrzowski wśród seminariów duchownych.

Bardzo dziękujemy alumnom WSD w Kielcach i z innych seminariów za krzewienie idei „Pola Nadziei” oraz okazane wsparcie na rzecz Hospicjum w Kielcach. Serdecznie gratulujemy szlachetnej postawy!