Zamienimy słowa w czyny – inauguracja pelplińskiego WDPD

W Miejskiej Hali Sportowej im. Andrzeja Grubby w Starogardzie Gdańskim 10 listopada 2015 r. Caritas Diecezji Pelplińskiej zainaugurowała kolejną edycję (już XXII) „Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom". Uroczystość uświetnił swym występem zespół „Zakopower”.

Ponad 2 tysiące osób (w tym wielu niepełnosprawnych) świętowało razem z Caritas inaugurację wigilijnego dzieła.  Zgromadziliśmy się dzisiaj, aby razem z diecezjalną Caritas zainaugurować kolejne „Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom”  – mówił ks. Grzegorz Weis, dyrektor Caritas Diecezji Pelplińskiej na rozpoczęcie koncertu. Caritas znaczy miłość, to o niej będziemy śpiewać, rozdawać ją dzisiaj słowem, a jutro całym swoim życiem. Witam szczególnie osoby niepełnosprawne, dzieci z domów dziecka, rodzin zastępczych oraz wszystkich, którzy przybyli na koncert chcąc zamieniać słowa w czyny.

Ksiądz Dyrektor przypomniał, że tegoroczny koncert odbywa się w niezwykłym okresie, bowiem w przededniu inauguracji Roku Miłosierdzia. 8 grudnia papież Franciszek ogłosi światu rozpoczęcie Roku Miłosierdzia. Papież pragnie, byśmy dalej głosili miłość miłosierną wypełniając uczynki miłosierdzia zarówno co do ciała, jak i duszy – powiedział ks. Weis, po czym zaprosił zebranych do modlitwy o pokój na świecie uzasadniając, że szczególnie teraz go potrzeba, gdy w różnych miejscach na świecie chrześcijanie są prześladowani. Szczególnie o nich musimy pamiętać, zwłaszcza że w ich domach nie ma szans na zapalenie wigilijnej świecy Caritas.

image (15)Ksiądz biskup Ryszard Kasyna przytaczając słowa bł. ks. Jerzego Popiełuszki „Nie wystarczy urodzić się człowiekiem, trzeba być człowiekiem”, powiedział, że każdy z nas potrzebuje w życiu świadków miłości na wzór naszych patronów, ale i samemu potrzebuje stawać się dobrym człowiekiem, również z myślą o nadchodzących świętach i o tych, którzy potrzebują naszej pomocy.

Staniemy się w pełni ludźmi, kiedy będziemy żyć miłością, kiedy dobroć i piękno będzie naszym udziałem – mówił ks. Biskup. Życzę ks. dyrektorowi Caritas, jego współpracownikom i wolontariuszom, aby umieli i potrafili wraz ze wszystkimi innymi, którzy będą otwierać swoje serca na innych poprzez Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom, stawać się dobrymi ludźmi.

W części „artystycznej” uroczystości zaprezentowały się „Iskierki Miłosierdzia” – schola parafialna ze Starogardu Gd. oraz zespół artystyczny złożony z osób niepełnosprawnych, wolontariuszy i pracowników WTZ prowadzonych przez pelplińską Caritas. Gwiazdą muzyczną diecezjalnej inauguracji „XXII Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom” był zespół „Zakopower”. Podczas koncertu muzycy nawiązali kontakt z publicznością, ponadto nie szczędzili specjalnych akcentów okolicznościowych, związanych z promowaniem idei niesienia miłości miłosiernej, o której mówił ks. Grzegorz Weis.

Caritas Diecezji Pelplińskiej od ponad dwudziestu lat uczestniczy w ogólnopolskiej akcji pod nazwą „Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom”, które prowadzone jest w okresie Adwentu i polega na rozprowadzaniu świec zapalanych w Wigilię Bożego Narodzenia na polskich stołach na znak solidarności z najbardziej potrzebującymi w Polsce i na świecie. Świeca Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom jest symbolem pamięci o najsłabszych, potrzebujących naszej pomocy i uwagi. Dochód ze sprzedaży świec przeznaczony jest na całoroczne dożywianie tysięcy dzieci w szkołach i świetlicach, na pomoc edukacyjną oraz letni wypoczynek.

Jacek Ziorkiewicz